Today

The Current Home Owner

J.R. Roberts - Home Owner

The current owner, J.R. Roberts purchased the home in 2000, from its second owner who had only owned it for one year and had plans to extensively remodel the house and modernize it. The couple then decided that they wanted to be within walking distance of town and put the house on the market. Oddly enough, J.R. Roberts had always loved and coveted this house from a distance, and was one of the first to hear about it when it came on the market. In fact, he wrote the first offer, and it was accepted immediately. 

Roberts took possession of the house in 2000, and commenced a one year restoration project. Fortunately, the house had never been remodeled and was only in a state of mild decay. All original features still existed in the house, which included original finishes, lighting, plumbing, and even the original landscaping was all in tact and easily restorable. The house that exists today is exactly as the house was in 1954 when it was originally built. Fortunately for Roberts, Stew Williams was still alive and consulted on the restoration. Julius Shulman had photographed the house when it was barely complete, so any details that had to be confirmed could be confirmed from those photographs.

Walking into the Edris House is like walking into a time capsule.
— J.R. Roberts - Home Owner

Today the Edris House has stayed true to its 1954 design by architect E. Stewart Williams. With its stone walls, and organic rocky landscape. The home maintains the designer's original intentions: be a home first, and second incorporate organic materials, such as knotless Douglas fir, local stone and indigenous landscape. 

The home holds a class one historical designation and is complete with it's original plans and specification books.  Stew was on hand for the restoration and approved the few changes that occurred in 2000.  The home is constructed largely of steal, glass, douglas fir and rock. 

What I love most about the house is its embodiment of organic design and livability.
— J.R. Roberts - Home Owner

Using steal columns, Stew supported the entire roof system separately from the walls in order to seamlessly slide the frameless windows into the ceiling.  It's a very dramatic effect making the house feel larger than it is and better connects it to the spectacular views.  The pool was constructed first, and the boulders existing on the site were moved minimally to make room for the house.  The exterior colors and finishes, like inside, are exactly what was specified originally.  The home is approximately 2800 square feet on a one half acre parcel.   

 

 

Meet The Edris House